Kira Toussaint en Arno Kamminga zijn woensdag sterk begonnen aan de EK kortebaan in Glasgow. Beide Nederlandse zwemmers zetten een nieuw nationaal record neer en plaatsten zich voor de halve finales.

De 25-jarige Toussaint was in de series van de 100 meter rugslag de snelste in 55,26 seconden. Ze was daarmee flink sneller dan haar eigen nationale toptijd, die ze in oktober van dit jaar neerzette in Amsterdam (55,74).

Toussaint brak dit najaar al het ene na het andere Nederlandse record en is dus in topvorm. "Ik blijf mezelf de hele tijd verbazen", zei ze in aanloop naar de EK tegen NUsport.

Kamminga (24) tikte in zijn heat op de 50 meter schoolslag aan in een tijd van 26,03, waarmee hij het vorig jaar neergezette record van Ties Elzerman (26,32) verbeterde en eveneens als snelste door is naar de halve eindstrijd.

Op de 100 meter vlinder noteerde Joeri Verlinden de vierde tijd in de heats (50,37), waardoor hij zich ook halvefinalist mag noemen. Valerie van Roon redde het niet in de series van de 50 meter schoolslag: met 31,47 werd ze laatste in haar heat.

Halve finales zijn woensdagavond

Alle halve finales zijn woensdag tijdens het avondprogramma, dat om 18.00 uur (Nederlandse tijd) begint. Dan is ook de eindstrijd van de 50 meter schoolslag. De finales van de 100 meter rug- en vlinderslag zijn donderdagavond.

Nederland is met een kleine ploeg vertegenwoordigd bij de EK kortebaan in Glasgow. Onder anderen achttienvoudig Europees kampioene Ranomi Kromowidjojo is absent op het toernooi dat tot en met zondag duurt.

Naast Toussaint, Kamminga, Verlinden en Van Roon doen Femke Heemskerk, Tamara van Vliet, Jesse Puts en Arjan Knipping mee.

Wil je de mooiste verhalen over het sportjaar 2019 lezen? Bestel het NUsport Jaarboek. Voor de appgebruikers: tik hier.