Sifan Hassan heeft zaterdag op het gala van atletiekbond IAAF in Monaco naast de titel van Wereldatlete van het Jaar gegrepen. De prijs ging naar de Amerikaanse Dalilah Muhammad.

De 29-jarige Muhammad ontving de prijs zaterdag uit handen van prins Albert van Monaco.

De Amerikaanse liep dit jaar een wereldrecord op de 400 meter horden en pakte ook de wereldtitel op die afstand. Ook won ze goud met de Amerikaanse ploeg op de 4x400 meter.

Behalve Hassan en Muhammed waren ook de Jamaicaanse sprintster Shelly-Ann Fraser-Pryce, de Keniaanse marathonloopster Brigid Kosgei en de Venezolaanse hink-stap-springster Yulimar Rojas genomineerd.

De Amerikaanse Dalilah Muhammed werd in Monaco onderscheiden. (Foto: Pro Shots)

Kipchoge krijgt prijs bij mannen

De 26-jarige Hassan heeft een geweldig seizoen achter de rug, waarin ze de wereldtitel op de 1.500 én de 10.000 meter pakte. Ze is de eerste Nederlandse met twee keer goud op één WK.

De geboren Ethiopische was vorig jaar eveneens genomineerd, maar ook toen kreeg ze de prijs niet. De Colombiaanse Caterine Ibargüen ging er toen met de eretitel vandoor. Daarnaast greep Hassan naast de Europese titel voor beste atlete. Die was voor de Russische hoogspringster Maria Lasitskene.

Bij de mannen ging de prijs zaterdag naar de Keniaan Eliud Kipchoge, die er als eerste man ooit in slaagde om een marathon in minder dan twee uur te lopen.

Kipchoge doorbreekt magische grens bij marathon in Wenen
49
Kipchoge doorbreekt magische grens bij marathon in Wenen