Kim Polling heeft zaterdag zilver veroverd op de Grand Slam van Osaka. Frank de Wit hield een bronzen medaille over aan het judotoernooi in Japan.

In de finale in de categorie onder 70 kilogram was de Japanse Yoko Ono op ippon te sterk voor Polling.

Een maand geleden pakte Polling nog goud in Abu Dhabi door in de finale Sanne van Dijke te verslaan. De twee judoka's strijden in dezelfde gewichtsklasse om één beschikbaar ticket voor de Olympische Spelen. Van Dijke strandde in Osaka al in de tweede ronde.

Polling begon sterk aan het toernooi in Japan en versloeg achtereenvolgens de Portugese Barbara Timo en de Japanse judoka's Saki Niizoe en Chizuru Arai; allen op ippon. In de halve finale won ze van de Duitse Giovanna Scoccimarro, die ze in de laatste minuut via een houdgreep uitschakelde.

Van Dijke verloor na een bye in de eerste ronde van de Duitse Miriam Butkereit. In de golden score ontving ze haar derde straf.

De Wit verslaat twee wereldkampioenen op weg naar brons

De Wit wist in de troostfinale in de klasse tot 81 kilo van de Japanner Hikaru Tomokiyo te winnen met waza-ari.

De als derde geplaatste De Wit begon in Osaka met winst op Victor Penalber uit Brazilië en de Duitser Alexander Wieczerzak, de wereldkampioen van 2017 in deze klasse.

In de kwartfinales verloor hij met waza-ari van de Rus Turpal Tepkaev. In de herkansingen was De Wit in de golden score te sterk voor de Iraniër Saeid Mollaei, de wereldkampioen van 2018.

Juul Franssen, als tweede gerangschikt in de klasse tot 63 kilogram, was na een bye in de eerste ronde ook al na één optreden klaar. De Limburgse verloor van de Japanse Nana Kota op ippon.