De Nederlandse curlingploeg heeft maandag opnieuw een nederlaag geleden op het EK. De ploeg van bondscoach Shari Leibbrandt ging in het Zweedse Helsingborg onderuit tegen Schotland: 3-9.

Nederland keek al vroeg in de wedstrijd tegen een ruime achterstand aan en kwam die niet meer te boven tegen Europees kampioen Schotland. Het is de derde nederlaag dit EK voor de ploeg van skip Jaap van Dorp.

Eerder dit toernooi ging Nederland onderuit tegen Zwitserland (4-9) en Duitsland (4-6). Van Engeland (8-5) werd wel gewonnen. Later op maandag wacht de curlingploeg nog een krachtmeting met gastland én regerend wereldkampioen Zweden.

Deze week neemt Nederland het ook nog op tegen Denemarken (19 november), Italië (20 november) en Noorwegen (21 november). De halve finales en de finale worden van donderdag tot en met zaterdag afgewerkt.

Nederland hoopt bij de eerste zeven te eindigen, want daarmee plaatst de ploeg zich voor de komende twee wereldkampioenschappen. Op de WK's wordt bepaald wie er naar de Olympische Spelen van 2022 in Peking mogen gaan. Vorig jaar werd de ploeg van Van Dorp achtste op het EK.