De finale van het WK rugby gaat zaterdag in het International Stadium in Yokohama tussen oud-wereldkampioenen Engeland en Zuid-Afrika. Volg de strijd om de Webb Ellis Cup in dit liveblog!

WK rugby · zaterdag 2 november om 12:34
Siya Kolisi torst de zogenoemde Web Ellis Cup na de gewonnen WK-finale tegen Engeland. Een historisch moment, want Kolisi is daarmee de eerste zwarte Zuid-Afrikaanse aanvoerder die de wereldtitel ontvangt.
WK rugby · zaterdag 2 november om 12:27
Het kostte Engeland en Billy Vunipola letterlijk bloed, zweet en tranen in de finale van het WK rugby. Tevergeefs, want Zuid-Afrika gaat met de wereldtitel aan de haal.
WK rugby · zaterdag 2 november om 12:21
Alleen een blik op de beker is Owen Farell, aanvoerder van Engeland, gegund. De Engelsen moeten minstens vier jaar wachten op een nieuwe kans op een mondiale eindzege.
WK rugby · zaterdag 2 november om 12:16
De Zuid-Afrikanen vallen elkaar van euforie in de armen als de finale in Japan ten einde is.
WK rugby · zaterdag 2 november om 12:13
De Zuid-Afrikanen vervolgen hun zegetocht op het veld na het laatste fluitsignaal in de gewonnen WK-finale.
WK rugby · zaterdag 2 november om 12:07
Richie McCaw, in 2015 aanvoerder van de nu uittredende wereldkampioen Nieuw-Zeeland, wordt met de wereldtitel in zijn handen het Yokohoma Stadium binnengereden. Hij reikt de trofee uit aan Zuid-Afrika.
WK rugby · zaterdag 2 november om 12:03
En natuurlijk is het ook feest in het rugbygekke Kaapstad in Zuid-Afrika.
WK rugby · zaterdag 2 november om 12:01
WK rugby · zaterdag 2 november om 12:00
De Zuid-Afrikanen ontketenen een feest van euforie in het Yokohama Stadium. Zuid-Afrika grijpt voor de derde keer in het bestaan de wereldtitel.
WK rugby · zaterdag 2 november om 11:57
WK rugby · zaterdag 2 november om 11:55
Afgelopen! Zuid-Afrika verslaat Engeland met 32-12 in een eenzijdige finale en is voor de derde keer in de historie wereldkampioen rugby!
WK rugby · zaterdag 2 november om 11:54
79' Zuid-Afrika wil de score nog wat verder opvoeren, maar dat staat Engeland niet toe. Niet dat het uitmaakt, de tijd tikt weg.
WK rugby · zaterdag 2 november om 11:50
76' 12-32! Pollard strooit nog wat extra zout in de wonden bij Engeland door ook deze conversie raak te schieten. Het feest op de tribunes en in Zuid-Afrika is al in volle gang.
WK rugby · zaterdag 2 november om 11:49
75' 12-30! Try Zuid-Afrika! De wereldtitel is binnen voor de 'Springboks'. De pijp is leeg bij Engeland en winger Cheslin Kolbe beslist het duel nadat hij zomaar door kan lopen.
WK rugby · zaterdag 2 november om 11:47
De Zuid-Afrikanen veren op uit hun stoelen als hun favorieten weer punten scoren in de WK-finale tegen Engeland. Nog enkele minuten scheidt Zuid-Afrika van de derde wereldtitel in de rugbygeschiedenis.
WK rugby · zaterdag 2 november om 11:43
WK rugby · zaterdag 2 november om 11:41
67' 12-25! Zoals verwacht heeft Pollard geen enkele moeite met de conversie, dus komen er nog eens twee punten bij. Engeland heeft nu twee geconverteerde try's nodig om op voorsprong te komen.
WK rugby · zaterdag 2 november om 11:39
66' 12-23! Try Zuid-Afrika! Makazole Mapimpi trapt de bal naar voren en gaat er samen met Lukhanyo Am achteraan. De bal stuitert goed voor Am, die met een simpele pass Mapimpi lanceert. De winger kan zo doorlopen en de bal achter de lijn drukken. Dit is normaal gesproken de beslissing, want Pollard gaat deze conversie voor de palen niet missen.
WK rugby · zaterdag 2 november om 11:35
Engeland zit voorlopig in de Zuid-Afrikaanse mangel in deze WK-finale. Gaat het mes nog van de Engelse keel?
WK rugby · zaterdag 2 november om 11:34
63' Een domme schouderduw van Anthony Watson geeft Pollard een kans op een zevende rake penalty. De afstand is echter te groot, zijn kick haalt de palen niet eens.
WK rugby · zaterdag 2 november om 11:30
59' 12-18! Ook Engeland krijgt een makkelijke kick en dat klusje is aan Farrell wel besteed, hoewel de bal dichter langs de paal scheert dan hem lief zal zijn.
WK rugby · zaterdag 2 november om 11:28
57' 9-18! Een makkelijke penalty voor Pollard brengt het verschil weer op negen. De tijd begint te dringen voor Engeland.
WK rugby · zaterdag 2 november om 11:28
Zuid-Afrika verdedigt met hand en tand de voorsprong in de WK-finale tegen Engeland.
WK rugby · zaterdag 2 november om 11:28
Dankzij de traptechniek van Farrell leeft Engeland nog, maar er zal iets bedacht moeten worden door de mannen van Eddie Jones om Zuid-Afrika echt aan het wankelen te krijgen.
WK rugby · zaterdag 2 november om 11:26
55' Farrell is zijn perfecte score op zijn kicks kwijt. Het is een ambitieuze poging van de fly-half, maar het was Engeland goed uitgekomen als deze verre penalty raak was geweest. Het blijft 9-15, in het voordeel van Zuid-Afrika.
WK rugby · zaterdag 2 november om 11:24
54' Het Swing Low, Sweet Chariot schalt door het stadion. De Engelse fans hebben de hoop nog niet opgegeven en steunen hun landgenoten op het veld.
WK rugby · zaterdag 2 november om 11:23
52' Beide teams hebben enkele wissels doorgevoerd. De meest in het oog springende wijziging is dat Henry Slade erin komt bij Engeland voor de tegenvallende fly-half George Ford. Slade gaat in de centres spelen, terwijl Farrell de nummer 10-positie overneemt van Ford.
WK rugby · zaterdag 2 november om 11:22
52' 9-15! Ook Engeland moet het voorlopig hebben van penalty's, en dan heb je aan Farrell een goede. 'Faz' blijft 100 procent op zijn kicks en verkleint de achterstand naar zes punten.
WK rugby · zaterdag 2 november om 11:20
Engeland komt er vooralsnog niet aan te pas. Gaan de koppies hangen bij 'Red Rose' of kunnen ze zich oprichten?
WK rugby · zaterdag 2 november om 11:18
Handré Pollard is on fire voorlopig. Zijn eerste kick ging nog naast, maar sindsdien is de fly-half van Zuid-Afrika dodelijk effeciënt.
WK rugby · zaterdag 2 november om 11:16
46' 6-15! Weer schiet Pollard een penalty perfect tussen de palen. Engeland heeft nu een achterstand van negen punten en kan een try (vijf punten) plus conversie (nog eens twee punten) dus goed gebruiken.
WK rugby · zaterdag 2 november om 11:11
Kick-off! De tweede helft in Yokohama is begonnen. Kan Engeland iets doen aan de achterstand of stoomt Zuid-Afrika door naar de derde wereldtitel?
WK rugby · zaterdag 2 november om 11:08
De Zuid-Afrikaanse rugbyers geven de mensen in Kaapstad alle reden tot juichen na een glorieuze eerste helft tegen Engeland.
WK rugby · zaterdag 2 november om 10:58
De eerste helft in de finale van het WK rugby is ontegenzeggelijk voor Zuid-Afrika. De 'Springboks' zijn toch enigszins verrassend de bovenliggende ploeg en leiden dankzij vier rake penalty's van fly-half Handré Pollard. Engeland kan daar slechts twee rake kicks van Owen Farrell tegenover zetten, wat voor een 6-12 ruststand zorgt.
WK rugby · zaterdag 2 november om 10:55
40' 6-12! Pollard doet wat hij al de hele wedstrijd doet (op de eerste minuut na): uiterst secuur zijn in zijn kicks. Meteen na zijn rake trap gaat de gong, ten teken dat het rust is.
WK rugby · zaterdag 2 november om 10:54
40' Engeland blijft slordig in de scrum en geeft weer een penalty weg. Pollard kan het voordeel voor Zuid-Afrika verder vergroten.
WK rugby · zaterdag 2 november om 10:51
39' 6-9! Dit keer is de penalty van een stuk verder weg, maar ook nu is Pollard zeer nauwkeurig. Zuid-Afrika lijkt te gaan rusten met een voorsprong.
WK rugby · zaterdag 2 november om 10:50
Het fysieke spel van Zuid-Afrika eist zijn tol. Meerdere 'Bokke' hebben zich al moeten laten behandelen of zelfs vervangen.
WK rugby · zaterdag 2 november om 10:50
Na een vlammende openingsfase is de Zuid-Afrikaanse storm gaan luwen in deze levendige WK-finale. De Zuid-Afrikanen verdedigen wel als beesten tegen de Engelsen.
WK rugby · zaterdag 2 november om 10:47
35' 6-6! De arbitrage ziet ook in de herhaling geen ongeoorloofde acties. Engeland rest een penalty, die door Farrell wordt benut. Het staat weer gelijk, maar Engeland groeit langzaam maar zeker in de wedstrijd.
WK rugby · zaterdag 2 november om 10:46
33' Zuid-Afrika slaat de eerste aanval af enkele uitstekende tackles. Engeland blijft echter in balbezit en dwingt de 'Springboks' een penalty weg te geven. De scheidsrechter en de TMO (videoscheidsrechter) gaan nog enkele situaties terugkijken.
WK rugby · zaterdag 2 november om 10:43
32' Engeland heel dicht bij de tryline van Zuid-Afrika nu. De voorwaartsen blijven erin kleunen, vinden ze een gaatje in de verdediging?
WK rugby · zaterdag 2 november om 10:41
Engeland is aan de buis gekluisterd voor de WK-finale tegen Zuid-Afrika. Hier, op een regenachtig plein in Londen, ziet een Engelsman de bui al hangen.
WK rugby · zaterdag 2 november om 10:40
Handré Pollard begon de finale met een rare misser, maar dankzij de fly-half staat Zuid-Afrika wel op voorsprong.
WK rugby · zaterdag 2 november om 10:36
26' 3-6! Lang kan Engeland niet genieten van de gelijke stand. Zuid-Afrika mag weer een penalty nemen na geklooi van de Engelsen in de scrum. Pollard zet zich weer achter de bal en hernieuwt de voorsprong van de 'Bokke'.
WK rugby · zaterdag 2 november om 10:33
22' 3-3! Met enige vertraging kan Farrell dan toch de penalty nemen. Van concentratieverlies is geen sprake, de inside centre schiet keurig raak.
WK rugby · zaterdag 2 november om 10:32
22' Farrell moet even wachten voordat hij kan kicken, want Lood de Jager gaat erbij zitten. De tweederijer heeft zo te zien zijn arm uit de kom en wordt vervangen door Franco Mostert.
WK rugby · zaterdag 2 november om 10:30
Eben Etzebeth torent boven alles en iedereen uit, net als Zuid-Afrika dat doet in deze eenzijdige WK-finale tegen Engeland.
WK rugby · zaterdag 2 november om 10:30
21' Daar dan toch een foutje van Zuid-Afrika, Engeland krijgt een penalty op een mooie plek. Normaal gesproken geen probleem voor Owen Farrell.
WK rugby · zaterdag 2 november om 10:29
20' Engeland herstelt zich enigszins en heeft nu een langere periode balbezet. De Zuid-Afrikaanse verdediging staat voorlopig echter goed.