Fernando Alonso doet in 2020 definitief mee aan de Dakar Rally, zo heeft zijn team Toyota Gazoo Racing donderdag bevestigd. De tweevoudig wereldkampioen Formule 1 wordt bij het Japanse merk de teamgenoot van Bernhard ten Brinke.

De 38-jarige Alonso debuteert in januari tijdens de befaamde rally. Ook Nasser Al Attiyah, winnaar van de afgelopen editie en de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers zullen namens Toyota in actie komen.

De voormalig Ferrari- en McLaren-coureur wordt bijgestaan door navigator Marc Coma. De 43-jarige Spanjaard geldt als legende in de Dakar Rally. Coma schreef het evenement in 2006, 2009, 2011, 2014 en 2015 bij de motoren op zijn naam. Hij is tevens sportief directeur van de rally.

Ten Brinke verschijnt voor de zevende keer aan de start van de Dakar Rally. Dit jaar moest hij de strijd na acht etappes staken vanwege technische problemen.

Alonso hoopte eerder dit jaar zijn eerste zege in de Indianapolis 500 veilig te stellen en daarmee ook de Triple Crown of Motorsport (winst van Grand Prix Monaco, 24 uur van Le Mans én Indy 500) te veroveren. Door een dramatische kwalificatie mocht hij echter niet meedoen aan de Indy 500.

De 41e editie van de Dakar Rally wordt van 5 tot en met 17 januari gehouden. De rally zal voor het eerst in elf jaar niet in Zuid-Amerika, maar in Saoedi-Arabië worden verreden.