Rugbyscheidsrechter Jaco Peyper heeft dinsdag zijn excuses aangeboden voor de foto met Welshe fans die zondag na de door hem gefloten kwartfinale van het WK tussen Wales en Frankrijk op sociale media verscheen.

Peyper gaf aan het begin van de tweede helft van de wedstrijd in Oita een rode kaart aan de Fransman Sébastien Vahaamahina voor een elleboog in het gezicht van Aaron Wainwright. Wales won de kwartfinale vervolgens met 20-19.

Een paar uur na de wedstrijd dook een foto op waarin Peyper de actie van Vahaamahina lijkt na te doen met een groepje supporters van Wales. De arbiter drukt in de foto zijn elleboog tegen het gezicht van een van de fans.

De Franse rugbybond reageerde direct boos op de actie van de Zuid-Afrikaanse arbiter en de internationale federatie World Rugby stelde een onderzoek in.

Dinsdag meldde de bond in een verklaring dat Peyper vanwege de foto geen halve finale zal fluiten op het WK. "Peyper erkent dat de foto ongepast is en hij heeft zijn excuses aangeboden", aldus World Rugby.

Nigel Owens uit Wales is zaterdag de scheidsrechter bij de halve finale tussen Engeland en titelverdediger Nieuw-Zeeland. Een dag later fluit de Fransman Jérôme Garcès de halve eindstrijd tussen Wales en Zuid-Afrika.