De Zuid-Afrikaanse rugbyers hebben zondag op het WK een einde gemaakt het sprookje van Japan door het gastland in de kwartfinales met 26-3 te verslaan. Eerder op de dag bereikte Wales ten koste van Frankrijk de laatste vier.

Japan had in de groepsfase verrast door als poulewinnaar voor het eerst in de geschiedenis de laatste acht te halen op het WK. Zuid-Afrika bleek echter een maatje te groot.

De ploeg van bondscoach Rassie Erasmus geldt als een van de favorieten voor de wereldtitel. Zuid-Afrika werd in 1995 en 2007 wereldkampioen en eindigde in 1999 en vier jaar geleden als derde.

Bij Wales-Frankrijk was het halverwege nog 19-10 voor de Fransen, maar in de tweede helft ging het mis voor de ploeg van bondscoach Jacques Brunel. Sébastien Vahaamahina kreeg rood voor een elleboogstoot en Wales pakte in de slotfase de zege.

De Welshe rugbyers stonden eerder in 1987 en 2011 in de halve eindstrijd, wat tot een derde en vierde plek leidde. Frankrijk was in 1987, 1999 en 2011 verliezend finalist.

Teleurstelling bij de Japanse fans. (Foto: Pro Shots)

Nieuw-Zeeland domineert laatste jaren

In de eerdere twee kwartfinales van dit WK was topfavoriet Nieuw-Zeeland met 46-14 te sterk voor Ierland en eindigde Engeland-Australië in 40-16.

Het sterke Nieuw-Zeeland staat al voor de achtste keer in de halve finales en ging tijdens de laatste twee edities van het WK met de titel aan de haal. Vier jaar geleden werd Australië in de finale geklopt en in 2011 moesten de Fransen buigen.

De eerste halve finale tussen Engeland en Nieuw-Zeeland wordt komende zaterdag om 10.00 uur (Nederlandse tijd) gespeeld. Een dag later begint Wales-Zuid-Afrika op hetzelfde tijdstip. De eindstrijd is op zaterdag 2 november.

De spelers van Wales vieren de nipte zege op Frankrijk. (Foto: Pro Shots)