Sifan Hassan behoort tot de elf genomineerden in de verkiezing voor wereldatlete van het jaar. Vorige week werd al bekend dat ze kans maakt op de prijs voor beste Europese atlete van 2019.

De 26-jarige Hassan heeft een geweldig seizoen achter de rug, waarin ze onlangs historie schreef bij de WK atletiek in Doha. Ze pakte er goud op de 1.500 én 10.000 meter en is de eerste Nederlandse met twee wereldtitels op één toernooi.

Verder schreef de geboren Ethiopische de 1.500 meter en 5.000 meter bij de Diamond League op haar naam, verbeterde ze het wereldrecord op de Engelse mijl (1.609 meter) en liep ze een Europees record op de 1.500 meter, 3.000 meter en 5.000 meter.

Naast Hassan zijn hardloopsters Shally-Ann Fraser-Pryce, Salwa Eid Naser en Hellen Obiri, Beatrice Chepkoech (steeplechase), Katarina Johnson-Thompson (meerkamp), Brigid Kosgei (marathon), Mariya Lasitskene (hoogspringen), Malaika Mihambo (verspringen), Dalilah Muhammad (hordelopen) en Yulimar Rojas (hink-stap-springen) genomineerd.

De prijs wordt op zaterdag 23 november uitgereikt bij het jaarlijkse IAAF-gala in Monaco. Vorig jaar moest Hassan de eretitel aan de Colombiaanse Caterine Ibargüen laten.