Skateboardster Keet Oldenbeuving heeft in de Russische stad Nizhny Novgorod de Europese titel op het olympische onderdeel street veroverd. Het brons werd opgeëist door Roos Zwetsloot.

De pas vijftienjarige Oldenbeuving kwam tot een puntentotaal van 111,34. De Utrechtse pakte net iets meer punten dan de Belgische Lore Bruggeman (111,00), die het zilver greep.

Zwetsloot verdiende 110,33 punten en bleef haar landgenote Candy Jacobs (vierde) voor. Jacobs was als nummer één doorgegaan naar de finale op street, waarbij de skateboarders trucs uitvoeren op vlak terrein.

"Jacobs plaatste zich nog als eerste voor de finale en was in mijn ogen de grootste kanshebber voor goud. Maar ons talent Keet heeft het in de finale echt super gedaan", aldus bondscoach Sjoerd Vlemmings.

Skateboarden staat bij de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio voor het eerst op het programma. Street en park zijn de twee disciplines die worden afgewerkt in de Japanse hoofdstad.

Vorige maand eindigde Jacobs bij de WK in São Paulo als vierde op street. Dankzij haar finaleplaats verdiende ze de nodige punten voor de ranglijst die bepaalt wie naar de Spelen in Tokio mogen. Oldebeuving en Zwetsloot haalden de WK-finale niet.