De Nederlandse waterpoloërs hebben zich vrijdag zo goed als zeker gekwalificeerd voor het EK. De formatie van bondscoach Harry van der Meer haalde in Utrecht met 21-4 uit tegen Litouwen.

Oranje leidde bij rust al met 9-2 en bouwde de voorsprong in de laatste twee periodes verder uit. Jorn Muller was de enige veldspeler die niet tot scoren kwam bij de thuisploeg.

Nederland strijdt dit weekend in Utrecht met Litouwen en Turkije om twee tickets voor het EK van volgend jaar. Zondag neemt de ploeg van Van der Meer het op tegen Turkije.

Litouwen en Turkije worden niet gezien als sterke landen in het waterpolo. De Litouwers deden nog nooit mee aan een EK en de Turken eindigden op de laatste twee toernooien als laatste en voorlaatste. Vorig jaar verloor Turkije in de groepsfase van het EK met 5-22 van Oranje.

Op dat EK eindigden de Nederlandse waterpoloërs als tiende, nadat ze in de play-offs onderuitgingen tegen Hongarije (9-12). In de strijd om de negende tot en met de twaalfde plek wonnen ze van Roemenië (12-7), waarna werd verloren van Duitsland (11-12).

Het EK waterpolo voor mannen wordt van 12 tot en met 26 januari gehouden in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.