Kira Toussaint heeft vrijdag voor de tweede keer in acht dagen het Nederlands record op de 50 meter rugslag aangescherpt. De 25-jarige Nederlandse pakte bovendien de zege tijdens de World Cup in Berlijn.

Toussaint kwam in het 50 meterbad tot een tijd van 27,49 seconden, waarmee ze ruim onder haar oude toptijd dook. Ze kwam vorige week in Boedapest tot 27,68. Daarmee verbeterde ze de oude toptijd van Hinkelien Schreuder (27,77) die liefst tien jaar stond.

De geboren Amstelveense troefde vrijdag in Berlijn onder anderen Ranomi Kromowidjojo af. De Groningse eindigde in 28,48 wel als derde. Op de 50 meter vrije slag werd Kromowidjojo in 24,65 tweede.

Toussaint wist precies waar ze de winst had geboekt ten opzichte van een week geleden. "Ik ben een stuk beter doorgezwommen naar de muur toe. Daar zat het verschil met de vorige recordrace", zei ze na afloop.

Naast Toussaint wist Arno Kamminga een gouden plak te behalen in Berlijn. Hij tikte op de 100 meter schoolslag als eerste aan. Dat deed hij in een tijd van 59,15.

Kamminga sprak van een "geweldige race". "Mijn baan terug was de snelste ooit. Ik heb echt zin in de rest van het weekeinde."