Joost Luiten is er vrijdag niet in geslaagd om zijn hoge positie bij het Italiaans Open te kunnen vasthouden. De Bleiswijker zakte op de tweede dag in Rome van de 3e naar de gedeelde 21e plaats.

De 33-jarige Luiten kende met 72 slagen (1 boven par) een teleurstellende ronde. Hij liet twee bogeys noteren en stelde daar slechts één birdie tegenover.

Donderdag begon de Zuid-Hollandse golfer met een ronde met vijf birdies nog uitstekend aan het Italiaans Open. Hij staat nu op een totaal van 138 slagen (-4).

Luiten heeft zes slagen achterstand op de Engelsman Matthew Fitzpatrick, die de leiding overnam van de verrassende Fin Tapio Pulkkanen. Fitzpatrick heeft één slag voorsprong op nummer twee Joachim Brandt Hansen uit Denemarken.

Luiten voert wijziging door bij putten

Bij het putten op de greens heeft de Nederlander een wijziging doorgevoerd. Hij heeft zijn grip veranderd, in plaats van met de rechterhand onder, gebruikt hij nu zijn linkerhand onder.

Het Italiaans Open, dat tegenwoordig deel uitmaakt van de lucratieve Rolex Series, duurt tot en met zondag. Het prijzengeld bedraagt 7 miljoen dollar (6,35 miljoen euro).

Luiten speelde het toernooi zes keer eerder en eindigde één keer als vijfde en één keer als vierde, al was dat op een andere baan.