De organisatie van het WK rugby heeft twee wedstrijden die zaterdag gespeeld zouden worden afgelast. Engeland-Frankrijk en Nieuw-Zeeland-Italië kunnen niet doorgaan vanwege de tyfoon die Japan nadert.

Tyfoon Hagibis wordt gezien als de zwaarste orkaan van het jaar en zal waarschijnlijk vooral zaterdag problemen opleveren in een deel van Japan. Verwacht wordt dat vooral in Tokio en omliggende steden flinke schade wordt aangericht door de harde windstoten en forse regenval.

"De beslissing om wedstrijden te annuleren, was geen eenvoudige", zegt toernooidirecteur Alan Gilpin bij de BBC. "Het besluit is genomen op basis van adviezen van experts en met het oog op de veiligheid van de teams, het publiek en de medewerkers."

De wedstrijd tussen Ierland en Samao in Fukuoka wordt ook op zaterdag gespeeld, maar gaat vooralsnog gewoon door. Datzelfde geldt voor het treffen tussen Australië en Georgië op vrijdag.

Zondag geen problemen verwacht

Naar verwachting levert de orkaan zondag geen problemen meer op. De wedstrijden die dan gepland staan, gaan - afhankelijk van de door de orkaan aangerichte schade - gewoon door. Daar moet uiterlijk zes uur voor aanvang van de duels een beslissing over worden genomen.

"We blijven de situatie in de gaten houden en doen er alles aan om de wedstrijden van zondag door te laten gaan", aldus Gilpin. De duels die zijn afgelast, worden omgezet in een reglementair gelijkspel.

De Formule 1 ondervindt mogelijk ook hinder van de naderende orkaan. Voor zaterdag worden op het circuit van Suzuka harde windstoten en zware regenval verwacht, waardoor de kans aanwezig is dat de kwalificatie naar zondag wordt verplaatst.