Eliud Kipchoge doet komende zaterdagochtend zijn tweede poging om de marathon onder de twee uur te lopen. Dat tijdstip werd woensdag bepaald zodat er rekening gehouden kon worden met de weersomstandigheden.

Het startschot voor de race van de 34-jarige Kipchoge zal tussen 5.00 en 9.00 uur klinken. Daarover wordt vrijdag een beslissing genomen na bestudering van de laatste weersvoorspellingen. "De omstandigheden zien er op de racedag optimaal uit", aldus zijn team.

De zogenoemde INEOS 1:59 Challenge vindt plaats in het Wiener Prater, een groot park in het midden van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. De marathon zal bestaan uit meerdere omlopen van 9,6 kilometer, waarbij Kipchoge onder meer heen en weer rent over de Hauptallee.

In Wenen wordt Kipchoge bijgestaan door liefst 41 zogeheten 'hazen'. Onder hen bevinden zich de Noorse broers Henrik, Filip en Jakob Ingebrigtsen. Ook de Ethiopiër Selemon Barega, die onlangs WK-zilver pakte op de 5.000 meter, en de Amerikaan Matthew Centrowitz, regerend olympisch kampioen op de 1.500 meter, behoren tot de gangmakers.

Vorige poging Kipchoge niet erkend als wereldrecord

Kipchoge deed twee jaar geleden op het circuit van het Italiaanse Monza al eens een poging om de magische barrière van twee uur te slechten. De Keniaan kwam toen tot een tijd van 2 uur en 25 seconden.

Die tijd werd niet erkend als wereldrecord, omdat de race door onder meer de vele gangmakers niet voldeed aan de regels van de internationale atletiekfederatie (IAAF). Kipchoge is met een tijd van 2.01,39, vorig jaar september gelopen in Berlijn, wel de officiële wereldrecordhouder.