De Nederlandse turnsters hebben dinsdag op de WK in Stuttgart niet voor een stunt kunnen zorgen in de finale van de landenwedstrijd. De ploeg eindigde als achtste en laatste.

Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Tisha Volleman, Sanne Wevers en Lieke Wevers kwamen tot een totaalscore van 159,427 punten. Ze presteerden daarmee een stuk minder dan bij de kwalificaties toen er nog 162,633 punten werden gepakt.

De Nederlandse vrouwen kwamen dan ook niet in de buurt van de medailles. De Amerikaanse vrouwen pakten met 172,330 punten de wereldtitel. Zij bleven daarmee Rusland (tweede met 166,529) en Italië (derde met 164,796) voor.

Het is voor de Amerikaanse turnsters de vijfde wereldtitel op rij, waarmee ze het record van de Roemeense vrouwen evenaren. Simone Biles, de Amerikaanse kopvrouw, greep haar vijftiende mondiale titel en haar 21e medaille in totaal. Beide zijn records bij de vrouwen.

De ploeg van bondscoach Gerben Wiersma had zich als zesde geplaatst voor de finale. Bovendien greep de ploeg daarmee een ticket voor de landenwedstrijd op de Olympische Spelen van volgend jaar.

De Nederlandse mannen stelden maandag zwaar teleur. Zij hadden zich ook voor de Spelen willen plaatsen, maar eindigden slechts als negentiende. De mannen ontbreken daardoor volgend jaar in Tokio als ploeg.