Simone Biles vindt ondanks haar historische prestatie van zaterdag op de WK turnen in Stuttgart dat ze nog beter kan. De Amerikaanse turnde in de kwalificaties een nieuw element op vloer door een dubbele salto met drievoudige schroef neer te zetten.

De 22-jarige Biles turnde de zogenoemde triple-double in augustus al bij de Amerikaanse kampioenschappen. Om het nieuwe element definitief in de boeken én op haar naam te krijgen, moest de veertienvoudig wereldkampioene het op een groot toernooi laten zien. Daar heeft ze nu aan voldaan.

De dubbele salto met drievoudige schroef gaat vanaf nu door het leven als de 'Biles II'. De turnlegende zette in de kwalificaties op de balk eveneens een nieuw element neer door een dubbele salto met dubbele schroef neer te zetten. Die oefening heet de 'Biles'.

"Ik ben heel tevreden", zei Biles na de kwalificaties in het Duitse Stuttgart, waar het Amerikaanse team de beste score neerzette. "Hier heb ik op de trainingen naartoe gewerkt en het is fantastisch om het nu te laten zien."

'Ik wilde het gewoon goed doen'

De turnster is vanzelfsprekend ook de topfavoriete voor de individuele finales volgende week. Bij de WK vorig jaar in Doha veroverde Biles goud in de landenwedstrijd, de individuele meerkamp en op de toestellen vloer en sprong, terwijl ze ook op op balk (brons) en brug (zilver) het podium haalde.

"Over het algemeen vind ik dat ik het nog beter kan doen", aldus de zelfkritische Biles. "Mijn doelstelling voor de kwalificaties was niet om geweldig te turnen, maar om het gewoon goed te doen. Ik voel dat ik daaraan heb voldaan."

De viervoudig olympisch kampioene staat nu op twintig WK-medailles en kan in Stuttgart het recordaantal van Vitaly Scherbo evenaren. De Wit-Rus, een van de beste turners aller tijden, veroverde in zijn loopbaan 23 WK-medailles.

Biles zal in 2020 voor de tweede en laatste keer meedoen aan de Olympische Spelen. Ze maakte in maart van dit jaar bekend dat ze zich fysiek niet goed genoeg voelt om daarna nog naar de Spelen van 2024 toe te werken.