De Nederlandse turnsters hebben zich zaterdag in de landenwedstrijd op de WK in Stuttgart verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio.

Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Tisha Volleman, Sanne Wevers, Lieke Wevers en Vera van Pol kwamen in de kwalificaties tot een totaal van 162.633 punten en werden daarmee zesde.

Met een plek in de top twaalf pakte Nederland een olympisch ticket en met een plek in de top acht kwalificeerden de Oranjevrouwen zich voor de WK-finale van volgende week.

De ploeg van bondscoach Gerben Wiersma begon wisselvallig op balk (38.999 punten), maar herpakte zich op vloer (39.932), sprong (42.733) en brug (40.999).

Vorig jaar in Doha eindigde Nederland in de kwalificaties als tiende. De laatste keer dat de Nederlandse turnsters op een WK in de teamfinale uitkwamen, was in 2015 in Glasgow. Daarvoor was dat in 2001 voor het laatste gebeurd. Op de Spelen van Rio haalde Nederland ook de teamfinale.

De mannen komen maandag in de laatste subdivisie in actie. De ploeg van bondscoach Bram van Bokhoven begint om 19.30 uur met het onderdeel vloer. De ploeg bestaat uit Epke Zonderland, Michel Bletterman, Bart Deurloo, Frank Rijken en Casimir Schmidt. Rick Jacobs is reserve na het wegvallen van Bram Louwije.