Geen enkele atleet die momenteel uitkomt op de WK atletiek in Doha is betrokken bij de dopingzaak rond coach Alberto Salazar. Dat zegt Travis Tygart, hoofd van het Amerikaanse antidopingbureau USADA.

De 61-jarige Salazar werd dinsdag voor vier jaar geschorst door het USADA. De Amerikaan is de coach van onder anderen Sifan Hassan, die op de WK goud pakte op de 10.000 meter.

Tygart sprak voor zijn onderzoek met tien atleten, die van 2010 tot 2014 deel uitmaakten van het Nike Oregon Project, een trainingsgroep onder leiding van Salazar. Zij leverde hun medische gegevens over die periode in bij het USADA, waarna het agentschap constateerde dat daarmee was geknoeid.

"De atleten werden als laboratoriumratten gebruikt, zo zie ik het althans", zegt Tygart woensdag tegen de Duitse omroep ZDF. "Zij kregen geen kans om de methodes te weigeren."

De eveneens aan het Nike Oregon Project gelieerde arts Jeffrey Brown is net als Salazar geschorst. Van hem wist USADA geen verklaring te krijgen. "De leiding heeft geprobeerd alles te verdoezelen", stelt Tygart. "Maar wij hebben ontdekt dat er experimenten met zeer gevaarlijke drugs zijn gedaan, niet alleen met testosteron maar ook met andere verboden middelen."

IAAF-voorzitter Sebastian Coe. (Foto: Getty Images)

Ook Coe gaat niet uit van ergste

Ook IAAF-voorzitter Sebastian Coe wil de huidige pupillen van Salazar niet direct als verdachten zien. "Ik leef niet in een wereld waarin ik direct uitga van het ergste", zei de Brit woensdag. "Uiteraard is de zaak bijzonder serieus."

Coe hoopt dat sporters vaker vragen stellen bij de manier waarop er in dergelijke gevallen wordt getraind. "Als atleet wil je je comfortabel voelen met de manier waarop je wordt gecoacht. Je wil in een veilige omgeving kunnen trainen en je geen zorgen hoeven maken om je reputatie."

Hassan zei dinsdag in een reactie op de schorsing van haar coach nooit iets verdachts te hebben gezien. "Ik heb nooit iets verkeerds gebruikt en dat zal ik ook nooit doen."

De Nederlandse komt woensdag in actie in de series van de 1.500 meter. Ook staan onder meer de tienkamp (mannen), zevenkamp (vrouwen) en de finales op de 200 meter (vrouwen) en 110 meter horden (mannen) op het programma.