Het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) voor de volleybalsters vindt in januari plaats in Apeldoorn. Het is de laatste kans voor de ploeg om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020.

In sportcomplex Omnisport zal Oranje met zeven andere landen strijden om één ticket. Behalve Nederland doen ook Turkije, Duitsland, Bulgarije, Polen, België, Kroatië en Azerbeidzjan mee aan het toernooi.

Volleybalbond Nevobo is verheugd na de toewijzing van het toernooi aan Apeldoorn door de Europese bond CEV. "Hiermee creëert Nevobo de ideale randvoorwaarden voor Oranje om te presteren", schrijft Nevobo op zijn website.

"De equipe van bondscoach Jamie Morrison zal na een korte voorbereidingsperiode op Papendal niet hoeven te reizen en - nog belangrijker - het zal haar wedstrijden voor zesduizend enthousiaste Oranjesupporters mogen spelen", aldus de bond.

Zeven landen al geplaatst voor Spelen

"Geweldig nieuws voor de meiden en de staf", reageert technisch directeur Joop Alberda. "Het is ons doel om Nederland voor eigen publiek een olympisch ticket te zien halen."

Aan de Olympische Spelen mogen twaalf landen deelnemen. Naast het automatisch geplaatste gastland Japan hebben Italië, Servië, China, de Verenigde Staten, Brazilië en Rusland zich al geplaatst. In januari zijn de laatste vijf tickets te verdienen op vijf continentale OKT's.

Het OKT in Apeldoorn begint op 7 januari en op 12 januari wordt de finale gespeeld.