Nederland heeft zich donderdag op het onderdeel kanoslalom verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Bij de WK in Spanje voldeed Lena Teunissen aan de kwalificatie-eis van de internationale kanofederatie ICF.

De 22-jarige Teunissen werd in de kwalificatie achttiende - dertiende op de geschoonde landenlijst - en plaatste zich daarmee bovendien voor de halve finales van de WK.

Het veiligstellen van een olympisch ticket voor Nederland betekent niet automatisch dat Teunissen degene is die volgend jaar naar Tokio reist, want ze moet nog voldoen aan de kwalificatie-eis van sportkoepel NOC*NSF.

Bovendien azen meerdere kanosters op één plek. Martina Wegman voldeed al aan de eis van NOC*NSF en ook Claudia Leenders dingt nog mee. Zowel Wegman als Leenders greep in Spanje overigens naast plaatsing voor de halve finales.

Als Teunissen, Wegman én Leenders aan de eis voldoen, dan worden de twee beste ongeschoonde resultaten van iedere atleet opgeteld en is degene met het beste resultaat de gelukkige. Bij een gelijke stand wordt degene met de beste ranking afgevaardigd naar Tokio.

Het wordt na 1992, 2004 en 2008 de vierde keer dat Nederland op de Spelen meedoet op het onderdeel kanoslalom. Er werd nog nooit een medaille veroverd.