Kiran Badloe heeft zijn tweede plaats bij de WK windsurfen woensdag vastgehouden. Hij houdt Dorian van Rijsselberghe, die na twee dagen achtste staat, voorlopig achter zich. Bij de vrouwen gaat Lilian de Geus aan de leiding in Italië.

De 25-jarige Badloe kwam op het Gardameer in de drie gevaren races in de RS:X-klasse tot de vierde, tweede en eerste positie. Hij heeft daardoor na twee dagen elf punten, twee meer dan de Franse koploper Pierre Le Coq.

Regerend olympisch en wereldkampioen Van Rijsselberghe kende een moeizame eerste race van de dag, waarin hij achttiende werd. Hij herstelde zich met een derde en eerste plaats, waardoor hij van de dertiende naar de achtste plek klom.

Beide mannen strijden voor een ticket voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Daarvoor zijn de resultaten op de WK's van 2018, 2019 en 2020 bepalend. Nederland mag slechts één windsurfer afvaardigen.

Badloe was zeer tevreden met zijn optreden op de tweede dag. "Ik ben hier superblij mee", zei de Flevolander. "Ik heb een goede gemiddelde snelheid. En gemiddeld snel zijn, dat loont."

Van Rijsselberghe had juist gemengde gevoelens. "Ik begon met een kleine shocker", doelde hij op zijn achttiende plek. "Daar was ik absoluut niet blij mee. Maar de tweede race wist ik mij te herpakken en de laatste race voelde vanwege de zege als champagne sailing. Superblij mee!"

De Geus pakt koppositie

De Geus, die al een olympisch ticket op zak heeft, won woensdag haar eerste race van de dag, waarna een tweede en zevende plek volgden. Dat was voldoende om na twee dagen aan de leiding te gaan. Ze heeft negentien punten, drie minder dan de Chinese Yunxiu Lu die tweede staat.

"De condities die we de afgelopen twee dagen gehad hebben, liggen mij wel", zei de 27-jarige geboren Blaricumse. "Het gaat goed tot nu toe en ik hoop dat ik dat voort kan zetten in de gold fleet-races."

In die gold fleet-races worden de beste zeilers van de mindere gescheiden. "Ik ben wel blij met die split", erkende De Geus. "Er zijn gisteren en vandaag best wel veel crashes bij de start geweest. Nu mag ik tegen de beste vijftig racen, dus dat zal minder crashes opleveren bij de start."