Het mondiale antidopingbureau WADA heeft het Russische antidopingbureau RUSADA om aanvullende gegevens gevraagd vanwege "inconsistentie" in de geleverde dopingdata. Mogelijk zijn die data gemanipuleerd.

Het WADA maakte maandag bekend dat er een zogenoemde nalevingsprocedure is gestart tegen RUSADA. Het veelbesproken antidopingbureau krijgt drie weken de tijd om de inconsistentie in de geleverde data te verklaren.

Het is een nieuw hoofdstuk in de langslepende zaak tussen de twee organisaties. Het RUSADA werd in december 2015 geschorst vanwege het grootschalige en door de staat gesteunde dopinggebruik in de Russische sport. In september 2018 werd die schorsing onder voorwaarden opgeheven.

Een van die voorwaarden was dat WADA toegang zou krijgen tot het laboratorium in Moskou, waar data en verzamelde monsters voor dopingtesten zijn opgeslagen. Rusland verzuimde echter de gestelde deadline van 31 december 2018 te halen en eerder die maand brachten WADA-medewerkers al tevergeefs een bezoek aan Moskou.

Afgelopen januari overhandigde RUSADA alsnog de benodigde data aan het WADA. Vanwege het missen van de deadline riskeerde het Russische antidopingbureau een nieuwe schorsing, maar die bleef uit.

Mochten de ingeleverde data inderdaad gemanipuleerd zijn, dan hangt Rusland mogelijk een schorsing voor de Olympische Spelen van 2020 boven het hoofd. Aan de Winterspelen van 2018 mochten alleen 'schone' Russische atleten meedoen.