De Nederlandse honkballers maken nog altijd kans om zich bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Italië te plaatsen voor de Olympische Spelen. De ploeg van bondscoach Evert-Jan 't Hoen won zelf met 7-1, terwijl concurrent Israël verloor.

Oranje kwam in de eerste inning met 2-0 voor tegen Zuid-Afrika na honkslagen van Sicnarf Loopstok en Yurendell Decaster. Mede dankzij een homerun van Sharlon Schoop liep de Europees kampioen in de derde inning al uit naar 6-1.

Startend werper Donny Breek had het wel lastig en moest één punt toestaan. Hij werd al na twee innings vervangen door Mike Bolsenbroek. Ook Shurendy Valeriano en Shairon Martis verschenen nog op de heuvel. Zij gaven geen punten weg.

Eerder deze week verloor 'Team Kingdom of the Netherlands' van Israël, waardoor een ticket voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio buiten handbereik leek. De Israëliërs verloren zaterdagavond echter met 4-7 van Tsjechië. Bij een overwinning hadden ze zich juist verzekerd van olympische deelname.

Oranje afhankelijk van resultaat Israël

Oranje staat nu net als Israël op zes punten, maar is bij een overwinning in de laatste wedstrijd tegen Italië afhankelijk van het resultaat van Israël tegen het nog puntloze Zuid-Afrika. Bij een gelijk aantal punten geeft het onderling resultaat namelijk de doorslag.

Italië verloor zaterdag met 3-4 van Spanje en heeft twee punten minder dan Nederland. Mocht de formatie van 't Hoen dit OKT niet winnen, dan volgt bij een tweede plaats nog één kans op olympische deelname bij een kwalificatietoernooi in Taiwan.