Nieuw-Zeeland is zaterdag met een zwaarbevochten zege begonnen aan het WK rugby. De titelverdediger was met 23-13 te sterk voor een andere favoriet, Zuid-Afrika.

In de openingsfase in Yokohama was tweevoudig wereldkampioen Zuid-Afrika de betere ploeg. Maar tussen de 22e en 28e minuut maakten de 'All Blacks' het verschil met onder meer try's van Gareth Bridge en Scott Barrett.

Nieuw-Zeeland leidde daardoor bij rust met 17-3. In de tweede helft knokten de 'Springboks' zich terug tot 17-13, maar door benutte penalty's van Richie Mo'unga en sterspeler Beauden Barrett kwam de zege van Nieuw-Zeeland niet meer in gevaar.

Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika spelen in groep B nog tegen Italië, Namibië en Canada. De beste twee ploegen plaatsen zich voor de kwartfinales.

Frankrijk-Argentinië ontaardde na afloop in een vechtpartij. (Foto: Pro Shots)

Frankrijk wint in spektakelstuk van Argentinië

Eerder op de dag won Frankrijk een zeer spectaculair duel van Argentinië, de nummer vier van het afgelopen WK. Met 23-21 trokken de Europeanen aan het langste eind.

Bij rust stonden de Fransen al met 20-3 voor, maar de Argentijnen knokten zich terug naar een 20-21-voorsprong. Met nog elf minuten te spelen hielp Camille Lopez met een zogeheten dropgoal Frankrijk aan de zege.

Na afloop liep het nog kort maar hevig uit de hand tussen spelers van beide ploegen. De vechtpartij werd snel gesust, waarna beide ploegen vriendschappelijk uit elkaar gingen.

Australië na moeizame eerste helft langs Fiji

Australië, de verliezend finalist van vier jaar geleden, kende een moeizame start van de eindronde in Japan. Tegen Fiji keek de ploeg halverwege tegen een 12-14-achterstand aan.

Mede dankzij twee try's van Tolu Latu trokken de Australiërs met 39-21 aan het langste eind.

Het WK begon vrijdag met een 30-10-zege van gastland Japan op Rusland. Zondag staat de kraker tussen Ierland en Schotland op het programma. Engeland, een andere kanshebber op de wereldtitel, speelt tegen de Verenigde Staten en outsider Italië neemt het op tegen Namibië.

De finale van het WK wordt op 2 november gespeeld.