Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn er zaterdag niet in geslaagd Nederland een eerste ticket voor de Olympische Spelen van Tokio te bezorgen. Bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Haiyang waren de Italianen Paolo Nicolai en Daniele Lupo met 21-17 en 21-19 te sterk.

De Nederlanders stonden in de eerste set lang voor, maar bij 14-12 maakten de Italianen drie punten op rij waarna ze de verkregen voorsprong niet meer uit handen gaven.

Ook in de tweede set ging het lang gelijk op, maar uiteindelijk bleken Nicolai en Lupo net te sterk voor het Oranje-koppel dat op de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 goed was voor brons.

Het was een van de twee finales in het Chinese Haiyang waarin de deelnemende beachvolleybalkoppels een eerste startbewijs voor hun land konden pakken.

Beste vijftien duo's op ranglijst ook naar Tokio

Op basis van de ranking over de prestaties tussen 1 september 2018 en 14 juni 2020 worden nog vijftien koppels aangewezen. Andere tickets worden verdeeld tijdens continentale OKT's, onder meer in Eindhoven.

Op de ranglijst staan Brouwer en Meeuwsen voorlopig op een veilige zevende plaats. Het andere Nederlandse koppel met olympische ambities, Steven van de Velde en Christiaan Varenhorst, heeft nog een flinke kloof te dichten.

Bij de vrouwen strandden Sanne Keizer en Madelein Meppelink in China in de tweede groepsfase. Zij staan voorlopig, net als Joy Stubbe en Marleen van Iersel, net bij de beste vijftien koppels op de olympische ranglijst.