Evert-Jan 't Hoen, de bondscoach van de Nederlandse honkballers, kan tot een bepaalde hoogte genieten van de Europese titel met zijn ploeg. Hij hoopt dat het succes deze week doorwerkt bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT).

De honkballers werden zondag in het Duitse Bonn voor de 23e keer Europees kampioen door in de finale van Italië te winnen. Kalian Sams had met een Grand Slam een groot aandeel in de 5-1-zege.

"Er staat een heel goed en gedreven team. Europees kampioen worden is natuurlijk fantastisch, maar de grootste prijs kunnen we komende week pas verdienen", aldus de 43-jarige 't Hoen bij de NOS.

"We zijn favoriet, al zie je wel dat alle landen steeds beter worden. Israël heeft zich bijvoorbeeld ook geplaatst, dus het wordt een heel grote strijd."

Nederland was dankzij het bereiken van de halve finales van het EK al zeker van deelname aan het OKT, dat woensdag begint en tot en met zondag duurt. Er doen zes landen mee en alleen de winnaar gaat naar de Spelen in Tokio.

Geen wisselingen bij Nederland

't Hoen houdt bij het OKT vast aan dezelfde selectie van 'Team Kingdom of the Netherlands'. De kracht van de tegenstanders kan hij nog niet helemaal inschatten.

"Er kunnen nog spelers gewisseld worden voor het OKT, dus wellicht komen er bij alle landen nog wat spelers bij, maar dat zien we woensdag wel", blijft de bondscoach nuchter.

Oranje speelt vanaf woensdag iedere dag een wedstrijd op het OKT en staat achtereenvolgens tegenover Tsjechië, Israël, Spanje, Zuid-Afrika en Italië.