De Nederlandse volleyballers hebben ook in hun tweede wedstrijd op het EK geen set ingeleverd. Oranje won zaterdag in Ahoy met 3-0 van Oekraïne.

Nederland had het voor eigen publiek niet makkelijk met Oekraïne, maar sloeg op de belangrijke momenten toe tegen het team dat op de Europese ranglijst tien plekken lager staat (negende op negentiende). De setstanden waren 28-26, 29-27 en 25-21.

De ploeg van bondscoach Roberto Piazza opende het EK vrijdag met een 3-0-zege op Montenegro. Zondag staat in een uitverkocht Ahoy de kraker tegen wereldkampioen Polen op het programma (start: 16.00 uur). Daarna volgen in Amsterdam nog groepsduels met Estland (dinsdag) en Tsjechië (woensdag).

Oranje moet bij de eerste vier eindigen om de achtste finales te bereiken van het EK, dat in vier landen wordt gehouden. België, Frankrijk en Slovenië zijn de andere drie gastlanden. De finale wordt op 29 september in Parijs gehouden.

Oranje werd twee jaar geleden op het vorige EK in de groepsfase uitgeschakeld en eindigde toen als tiende. In 1997 veroverden de Nederlandse volleyballers hun enige Europese titel en in 1993 en 1995 verloren ze de EK-finale.

Abdelaziz wederom topscorer bij Oranje

Nederland begon matig aan zijn tweede EK-wedstrijd en kwam in de eerste set op een 5-10-achterstand, maar Oranje knokte zich terug tot 11-11. Vervolgens gaven de ploegen elkaar amper wat toe. Oekraïne kreeg drie setpunten, maar sloeg niet toe, waarna Fabian Plak met een blok op 27-26 de set in Nederlands voordeel besliste.

In het tweede bedrijf nam de ploeg van Piazza een vroege voorsprong, maar nu was het Oekraïne dat terugkwam. De Oost-Europeanen kregen wederom setpunten, maar Nederland werkte die weg en won de set door een smash van Thijs ter Horst en een harde sprongservice van Nimir Abdelaziz met 29-27.

Aan de hand van Abdelaziz, die met 21 punten net als vrijdag topscorer werd bij Nederland, had Oranje het in set drie iets makkelijker: 25-21.