Joost Luiten is door een goed herstel op zijn laatste negen holes prima begonnen aan de honderdste editie van het KLM Open. De Engelsman Callum Shinkwin leidt na de eerste dag van het toernooi op The International nabij Schiphol.

Luiten sloeg al vroeg in de ochtend af en kende een heel slechte start van zijn thuistoernooi. Op zijn tweede hole noteerde hij een bogey en vervolgens liet hij ook twee keer een slag liggen op een par-5 hole.

De winnaar van 2013 en 2016, die vorig jaar door een polsblessure ontbrak bij de KLM Open, herpakte zich in het tweede deel van zijn ronde met liefst zes birdies in negen holes. Hij kwam daardoor uit op een totaal van 69 slagen, 3 onder par. Daarmee staat de 33-jarige Bleiswijker gedeeld zeventiende.

Rowin Caron en Koen Kouwenaar zijn na een goede ronde voorlopig verrassend de beste Nederlanders. Ze gingen allebei rond in 68 slagen en staan met -4 voorlopig in de top tien.

De Nederlanders geven twee slagen toe op de Engelsman Shinkwin, die door een ronde van 66 slagen (-6) aan de leiding gaat. Gavin Green, Per Langfors, Marc Warren, Chris Paisley, Matthew Southgate, Nicolai Højgaard en Sam Horsfield volgen met -5.

Joost Luiten begon al vroeg aan zijn eerste ronde. (Foto: Pro Shots)

Oud-winnaar Lafeber in middenmoot

Oud-toernooiwinnaar Maarten Lafeber, die in 2003 de beste was, staat na dag één in de middenmoot. Hij eindigde met 72 slagen op par en bezet de gedeelde 65e plaats op The International.

Reinier Saxton kende een prima eerste dag. De 31-jarige geboren Noord-Hollander kwam door vier birdies en één bogey net als Luiten uit op een score van 3 onder par. Titelverdediger Ashun Wu uit China ging eveneens rond in 69 slagen. De Spaanse topper Sergio Garcia staat na achttien holes op 4 onder par.

In totaal doen er negentien Nederlanders mee aan de jubileumeditie van het enige Nederlandse toernooi op de European Tour. Het KLM Open duurt nog tot en met zondag.