De Nederlandse honkballers hebben maandag hun derde groepswedstrijd op het EK in Duitsland overtuigend gewonnen. De ploeg van bondscoach Evert-Jan 't Hoen haalde in Bonn met 9-0 uit tegen Zweden.

Sharlon Schoop zorgde in de tweede inning voor het eerste punt. In de vijfde inning vergrootte Oranje de voorsprong mede dankzij homeruns van Roger Bernadina, Curt Smith en Schoop naar 5-0.

Bernadina liet in de achtste inning met een tweehonkslag Calten Daal scoren en kwam zelf even later ook over de thuisplaat. Smith en John Polonius bezorgden de Nederland de laatste twee punten.

De titelverdediger liet in totaal achttien honkslagen noteren. Zweden, dat in 28 wedstrijden nog nooit van Oranje won, kwam niet verder dan twee honkslagen.

Met de ruime overwinning revancheerde Nederland zich voor de verrassende nederlaag van zondag in het tweede groepsduel met Tsjechië (6-8). De openingswedstrijd van Oranje tegen Groot-Brittannië werd zaterdag bij een 10-2-voorsprong afgebroken wegens invallende duisternis.

Top vijf van EK naar olympisch kwalificatietoernooi

Nederland speelt zijn volgende wedstrijd dinsdag tegen gastland Duitsland. Een dag later is Israël de vijfde tegenstander en op dezelfde dag wordt het duel met Groot-Brittannië afgemaakt.

Oranje staat nu met twee punten uit twee duels vierde in groep A, waarin Duitsland en Israël met vier punten aan kop gaan. De eerste vier in de poule gaan door naar de kwartfinales.

Met een plek bij de eerste vijf op het EK kan een ticket voor het olympisch kwalificatietoernooi verdiend worden. Dat vindt van 18 tot en met 22 september plaats in Italië en daar wordt gestreden voor een plek op de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio.