Nyck de Vries heeft zaterdag na een fraaie inhaalrace zijn leidende positie in het Formule 2-kampioenschap verstevigd. De Nederlander eindigde in de hoofdrace in het Italiaanse Monza als derde nadat hij als laatste was gestart.

De 24-jarige De Vries had zich vrijdag als vierde gekwalificeerd, maar werd uit de kwalificatie geschrapt omdat hij de brandstofregels had overtreden.

De coureur uit Sneek startte daarom als laatste, maar wist zich niettemin in rap tempo naar voren te knokken. Samen met de Japanner Nobahura Matsushita (eerste) en de Italiaan Luca Ghiotto (tweede) mocht hij naar het podium.

In het kampioenschap heeft De Vries nu een voorsprong van 49 punten (215 om 166) op de nummer twee Nicholas Latifi. De Canadees kwam niet verder dan de dertiende plaats.

De race op Monza was voor de Formule 2-coureurs de eerste wedstrijd sinds het overlijden van Anthoine Hubert. De Fransman kwam een week geleden om het leven bij een crash op het Belgische circuit van Spa-Francorchamps.

Zondag komen de Formule 2-rijders opnieuw in actie op Monza, wanneer om 10.50 uur de sprintrace op het programma staat. De Vries zal dan als zesde starten. De Formule 1-coureurs beginnen zondag om 15.10 uur aan de Grand Prix van Italië.