De Oostenrijkse topskiër Marcel Hirscher heeft een punt achter zijn loopbaan gezet. Hij kan het leven als topsporter mentaal en fysiek niet meer opbrengen.

De dertigjarige Hirscher, die een Nederlandse moeder heeft, uitte aan het eind van het afgelopen seizoen al twijfels of hij wel door wilde gaan. Woensdag bevestigde hij dat hij komend seizoen niet meer op de piste verschijnt.

"Het hoge woord is eruit. Dit voelt als een opluchting", zei de tweevoudig olympisch- en zevenvoudig wereldkampioen woensdag. "Mijn leven zal nu drastisch veranderen, maar de blauwe en rode poortjes zijn niet de belangrijkste dingen in het leven."

Hirscher trouwde eerder dit jaar en werd voor het eerst vader. Hij richt zich voortaan op zijn gezin, waardoor het seizoen over zo'n zeven weken zonder hem van start gaat.

De Oostenrijker is een van de succesvolste skiërs aller tijden. Hij won in totaal 67 World Cups en zegevierde acht keer in het algemeen klassement van de World Cup.

Op olympisch niveau wilde het vaak niet vlotten, tot de Spelen van vorig jaar in Pyeongchang. In Zuid-Korea pakte hij goud op zowel de reuzenslalom als de combinatie.