De Holland Acht heeft zondag verrassend het zilver veroverd bij de WK roeien in het Oostenrijkse Linz. De Nederlandse boot verzekerde zich daarmee ook van een olympisch ticket. In de dubbeltwee eisten Lisa Scheenaard en Roos de Jong het brons voor zich op.

De Holland Acht moest in de finale alleen Duitsland laten voorgaan. Nederland was uiteindelijk slechts iets meer dan een halve seconde langzamer. Het brons ging op gepaste afstand naar Groot-Brittannië.

In 2015 pakte de Holland Acht met het brons voor het laatst een medaille op een WK. Eerder dit jaar eindigde de ploeg als derde op de EK, ruim achter Duitsland en olympisch kampioen Groot-Brittannië.

Ditmaal kon Nederland als enige mee met Duitsland en kon de formatie het de topfavoriet lange tijd lastig maken. Uiteindelijk kwam de Oranje-boot dus net tekort voor de wereldtitel, maar met het zilver plaatste de formatie zich wel voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio.

Voor de Holland Acht kwamen Jasper Tissen, Simon van Dorp, Bjorn van den Ende, Maarten Hurkmans, Robert Lücken, Bram Schwarz, Ruben Knab, Mechiel Versluis en stuurvrouw Aranka Kops in actie in Linz.

Lisa Scheenaard en Roos de Jong vieren hun bronzen medaille in de dubbeltwee. (Foto: Merijn Soeters)

Scheenaard en De Jong veroveren brons

Scheenaard en De Jong moesten in de finale Nieuw-Zeeland en Roemenië voor zich dulden. Het Nederlandse koppel was in een fel gevecht verwikkeld met het Roemeense duo, maar verloor die strijd en gaf op de finish 0,67 seconden toe. Nieuw-Zeeland was ongenaakbaar en ging met de wereldtitel aan de haal.

De dubbeltwee verzekerde zich met de finaleplaats in Linz al van olympische deelname. De dertigjarige Scheenaard pakte twee jaar geleden op de EK zilver met Marloes Oldenburg en een jaar later met De Jong. De 26-jarige De Jong maakte bij het laatste EK deel uit van de dubbelvier, die het zilver greep.

Met het zilver van de Holland Acht en het brons van Scheenaard en De Jong komt het aantal Nederlandse medailles tijdens dit toernooi op zeven. Eerder was er goud voor de mannen-dubbelvier, zilver voor de vier-zonder-stuurvrouw en Marieke Keijsers en Ilse Paulis in de lichte dubbeltwee en brons voor de lichte dubbelvier bij zowel de mannen als de vrouwen.