De Nederlandse springruiters zijn moeizaam begonnen aan de landenwedstrijd op de EK in Rotterdam. De ploeg staat na het eerste onderdeel pas op de negende plaats.

Marc Houtzager (Sterrehof's Calimero), Doron Kuipers (Charley), Frank Schuttert (Lyonel D) en Maikel van der Vleuten (Dana Blue) kwamen tot een score van 238,58.

Nederland heeft daarmee al een flinke achterstand op Duitsland, dat met 219,21 aan de leiding gaat. Frankrijk is tweede met 221,54, terwijl Zweden met een score van 224,37 derde staat.

"We zijn niet kansloos, maar moeten in de achtervolging", zei bondscoach Rob Ehrens. "Het liep vandaag eigenlijk een beetje zoals het al het hele seizoen loopt: niet echt de flow erin die je nodig hebt om bij de eerste drie, vier landen te blijven. Het positieve vind ik dat de paarden goed springen en dat de ruiters heel gemotiveerd zijn en goed rijden."

Houtzager en Kuipers gingen als enige twee van de Nederlandse ploeg foutloos rond, al was de tijd van Houtzager een stuk beter: 76,66 om 81,04. Schuttert maakte één springfout (80,88), terwijl de score van Van der Vleuten (81,55) als schrapresultaat telde.

Donderdag wordt de landenwedstrijd beslist met de tweede omloop. De scores die de ruiters in de landenwedstrijd behalen, tellen mee voor de individuele rangschikking. De beslissing voor het individuele klassement valt op zondag.