De Nederlandse hockeyers hebben zich zondag geplaatst voor de halve finales van het EK in Antwerpen. De ploeg van coach Max Caldas won met 3-2 van Duitsland.

Oranje nam in het eerste kwart de leiding dankzij Mirco Pruyser, waarna Timm Herzbruch in het tweede kwart voor de gelijkmaker zorgde namens achtvoudig Europees kampioen Duitsland.

Na de 2-1 van Billy Bakker bracht Lukas Windfeder de Duitsers uit een strafcorner opnieuw langszij. Thierry Brinkman bezorgde Nederland tien minuten voor tijd de overwinning.

Het resultaat tegen Duitsland betekent dat Oranje zeker is van groepswinst in poule B. In de halve eindstrijd wacht de nummer twee van groep A en dat wordt waarschijnlijk Spanje of Engeland.

De ploeg van Caldas was het toernooi begonnen met een 5-1-zege op Ierland en staat dinsdag in het laatste pouleduel nog tegenover Schotland.

Oranje zonder Verga en Kemperman

De hockeyers doen het in Antwerpen zonder vedettes Valentin Verga en Robbert Kemperman. Ze zijn door Caldas buiten de selectie gelaten omdat ze eerder dit jaar al voorrang gaven aan de lucratieve competitie in Maleisië en volgens de coach niet klaar zijn voor het EK.

Bij het toernooi in Antwerpen staat overigens niet alleen de Europese titel op het spel. Voor de winnaar van het EK ligt namelijk ook een ticket voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio klaar.