Triatletes Jess Learmonth en Georgia Taylor-Brown zijn donderdag tijdens een testevent voor de Olympische Spelen van 2020 gediskwalificeerd. De Britse atleten passeerden de finish in het snikhete Tokio hand in hand.

Aanvankelijk zou de 31-jarige Learmonth de zege krijgen, maar later werd alsnog besloten om haar en de zes jaar jongere Taylor-Brown te diskwalificeren. Het is volgens de regels van de internationale triatlonunie (ITU) namelijk verboden om bewust gezamenlijk de finish te passeren.

Door de diskwalificatie van Learmonth en Taylor-Brown, die tevergeefs beroep aantekenden, ging de overwinning naar Flora Duffy uit Bermuda en eindigde de Italiaanse Alice Betto als tweede. De Britse Vicky Holland werd derde.

"Dit zijn niet de omstandigheden waarin je graag een medaille pakt", bekende de 33-jarige Holland na afloop. "Maar je moet accepteren wat je krijgt en dat is een derde plek. Ik voel heel erg mee met Jess en Georgia, want ze deden het exceptioneel goed. Ze verdienden het om als eerste en tweede te finishen."

Vanwege de hitte in Tokio - de temperaturen in de Japanse hoofdstad liggen momenteel tussen de 35 en 40 graden - besloot de organisatie het hardloopgedeelte van de triatlon 5 kilometer in te korten. De olympische afstand is 10 kilometer, naast 1,5 kilometer zwemmen en 40 kilometer fietsen.