Zeilsters Afrodite Zegers en Lobke Berkhout hebben donderdag op het WK 470 in Japan een ticket bemachtigd voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Het Nederlandse duo werd twaalfde.

Op het water in Enoshima, waar volgend jaar de olympische races worden gehouden, moesten Zegers en Berkhout bij de beste zes landen eindigden die nog geen olympisch ticket hadden.

In mei voldeden de Nederlandse zeilsters met een bronzen medaille op de EK in San Remo al aan de nationale eis van sportkoepel NOC*NSF voor de Spelen. Bij een interne selectieprocedure wonnen ze het van Mandy Mulder en Anneloes van Veen.

Het WK zit er met de twaalfde plek wel op voor Zegers en Berkhout, want de beste tien boten plaatsten zich voor de medalrace. Op de slotdag van het WK finishten ze als tiende en elfde.

Langzaam maar zeker krijgt de Nederlandse afvaardiging bij de Spelen in Tokio steeds meer vorm. Ons land is in ieder geval vertegenwoordigd bij atletiek, boogschieten, paardensport, schoonspringen, voetbal, (openwater)zwemmen en dus zeilen.