De Nederlandse volleybalsters zijn nog één zege verwijderd van deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. De ploeg van de Amerikaanse bondscoach Jamie Morrison won zaterdag ook de tweede wedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Catania.

Oranje was op Sicilië veel te sterk voor Kenia. De nummer vier van het laatste WK klopte de nummer twintig van de wereldranglijst met 3-0 (25-17, 25-10 en 25-10). Vrijdag opende de ploeg het OKT met een overtuigende zege op België (3-0).

Net als in de eerste wedstrijd vormden Robin de Kruijf, Yvon Beliën, Myrthe Schoot (libero), Maret Balkestein-Grothues, Lonneke Sloetjes, Anne Buijs en spelverdeler Laura Dijkema de basis tegen Kenia. Ook alle wissels kregen speeltijd.

Zondag kan de formatie van Morrison het olympisch ticket veiligstellen bij een overwinning op gastland Italië, dat in zijn eerste wedstrijd met 3-0 won van Kenia en later op zaterdag ook België met 3-0 versloeg.

De volleybalsters kunnen zich voor de vierde keer plaatsen voor de Spelen. In Rio de Janeiro eindigde de ploeg drie jaar geleden als vierde, nadat in de halve finales werd verloren van olympisch kampioen China. In 1992 en 1996 waren de kwartfinales het eindstation.

Alleen groepswinnaar naar Olympische Spelen

Alleen de winnaar van de poule in Catania plaatst zich voor de Spelen, waaraan elf landen en gastland Japan deelnemen. Mocht Oranje zich niet kwalificeren, dan volgt in januari 2020 nog een laatste kans om een ticket te bemachtigen.

Op elk continent wordt dan een OKT georganiseerd met acht deelnemende landen, waarvan alleen de winnaar naar de Spelen gaat. Aan het Europese kwalificatietoernooi doen de top zeven van de Europese ranglijst en het organiserende land mee.

Nederland staat momenteel tweede op de Europese ranglijst en is dus zo goed als zeker van deelname aan dat toernooi.