Caster Semenya moet de WK atletiek aan zich voorbij laten gaan. De hoogste rechtbank in Zwitserland heeft de beslissing dat de Zuid-Afrikaanse zonder testosteron verlagende medicatie in actie mag komen teruggedraaid.

Begin vorige maand oordeelde een kleinere rechtbank in Zwitserland nog dat de 28-jarige atlete zonder medicatie mag sporten. Semenya heeft een van nature hoge testosteronspiegel en weigert de medicatie te slikken.

De internationale atletiekbond IAAF verplicht vrouwelijke atleten met van nature te hoge waarden van het spierversterkende hormoon testosteron medicijnen te slikken om die waarden te onderdrukken.

De competitie zou daardoor eerlijker worden. De regels gelden voor afstanden van 400 meter tot 1 Engelse mijl, dus ook op de 800 meter. Op die afstand is Semenya tweevoudig olympisch kampioene en regerend wereldkampioene.

Semenya zet gevecht voort

Semenya liet de zaak al voorkomen bij het internationale sporttribunaal CAS, maar dat orgaan stelde de IAAF in het gelijk. Ze tekende direct beroep aan. Die zaak loopt nog, maar wordt pas na de WK in Doha behandeld.

"Ik ben zeer teleurgesteld dat ik niet in staat zal zijn om mijn titel te verdedigen", zegt Semenya in een eerste reactie. "Deze uitspraak weerhoudt mij er niet van mijn gevecht voor de mensenrechten van alle betrokken atletes voort te zetten."

De wereldkampioenschappen atletiek in Doha beginnen op vrijdag 27 september en duren tot en met zondag 6 oktober.