Dafne Schippers is vrijdag bij de NK atletiek in Den Haag voor de vijfde keer nationaal kampioen op de 100 meter geworden. De Utrechtse hield titelverdediger Jamile Samuel achter zich.

De 27-jarige Schippers kwam tot een tijd van 11,33 seconden. Daarmee was ze negentien honderdsten sneller dan Samuel, die de afgelopen twee jaar het goud voor zich opeiste.

Met haar tijd was Schippers een stuk langzamer dan haar snelste tijd van het seizoen op de 100 meter. Die liep ze met 11,04 begin deze maand bij de Diamond League-wedstrijden in Lausanne.

"Er stond een aardig windje tegen voor mijn gevoel, dus het was best pittig", liet de tweevoudig wereldkampioen op de 200 meter weten. "Ik moet nog werken aan mijn start, maar ik ben blij met de winst. Daar kwam ik voor."

Dafne Schippers wordt gefeliciteerd door N'Ketia Seedo. (Foto: Pro Shots)

Zestienjarige Seedo grijpt brons

De pas zestienjarige N'Ketia Seedo werd in 11,61 knap derde. Het toptalent, dat begin dit jaar bij de NK indoor al verraste met brons op de 60 meter, hield daarmee Nadine Visser (11,65) van een podiumplaats af.

Voor Schippers is het haar eerste nationale titel op de 100 meter sinds 2015. Vorig jaar werd ze gediskwalificeerd vanwege een valse start. Eerder pakte ze NK-goud op dit nummer in 2011, 2012 en 2014.

De volgende wedstrijd voor Schippers staat voor 18 augustus op het programma. Dan komt ze in actie bij de Diamond League-wedstrijd in Birmingham.

Churandy Martina (links) wordt afgetroefd door Hensley Paulina (rechts). (Foto: Pro Shots)

Paulina onttroont Martina op 100 meter

Bij de mannen werd titelverdediger Churandy Martina op de 100 meter onttroond door Hensley Paulina, die in de finale naar 10,35 snelde. Paulina bleef Chris Garia zes honderdsten voor.

De 35-jarige Martina, die van 2011 tot en met 2016 en vorig jaar het NK-goud op de 100 meter greep, moest ditmaal genoegen nemen met de derde plek. Hij was één honderdste langzamer dan Garia.

Voor Paulina is het zijn eerste nationale titel op het koningsnummer in zijn carrière.