De Nederlandse softbalsters zijn met een ruime overwinning begonnen aan het olympische kwalificatietoernooi. De ploeg van bondscoach Connie Clark won dinsdag in Utrecht met 11-1 van Zuid-Afrika.

Mede dankzij punten van Dinet Oosting en Virginie Anneveld liep Oranje in de tweede slagbeurt uit naar een 9-0 voorsprong. De overwinning kwam daarna op Sportpark de Paperclip geen moment meer in gevaar.

De beste zes landen van het EK strijden op het OKT in Utrecht samen met de twee beste landen van Afrika (Botswana en Zuid-Afrika) om één ticket naar de Spelen in Tokio. Met Zuid-Afrika trof Oranje direct de op papier zwakste tegenstander in de groep.

De Nederlandse ploeg, die eerder deze maand de EK-finale nipt met 3-2 verloor van Italië, speelt woensdag om 19.00 uur tegen Spanje. Donderdag is Groot-Brittannië de tegenstander.

Softbal na twaalf jaar weer op olympische agenda

De nummer één en twee van de groep gaan door naar de zogeheten superronde met de beste twee landen uit de andere poule. De ploeg met de meeste zeges krijgt een ticket voor de Spelen van Tokio in 2020.

Honk- en softbal staan voor het eerst sinds Peking 2008 weer op het olympische programma. Zowel bij de mannen als de vrouwen mogen zes landen meedoen aan de Spelen. Japan is als gastland al zeker van deelname.