Marit Bouwmeester staat nog altijd derde in de rangschikking van het WK Laser Radial in het Japanse Sakaiminato. De Nederlandse zeilster eindigde haar races op de vierde wedstrijddag op de 24e en tiende plek.

Daardoor zakte Bouwmeester aanvankelijk naar de vierde plek, maar dat was niet van lange duur. Ze profiteert van de Zweedse Josefin Olsson, die door straffen naar de twaalfde plek werd verwezen.

Door de variabele weersomstandigheden hadden veel boten moeite met het kiezen van de juiste strategie. De 31-jarige Bouwmeester erkent dat ze moeite had om grip op de wind te krijgen.

"Al met al hebben we heel goed gezeild en uitgevoerd wat we uit wilden voeren, maar we hadden niet de juiste strategie", aldus Bouwmeester. "We moeten dus terug naar de tekentafel, want morgen lijken we vergelijkbare omstandigheden te krijgen."

Bouwmeester, die olympisch zilver (2012) en goud (2016) op haar erelijst heeft staan, kroonde zich in het verleden drie keer tot wereldkampioene in de Laser Radial-klasse. Ze veroverde goud in 2011, 2014 en 2017. Vorig jaar moest de Friezin zich net als in 2010 met WK-zilver tevredenstellen.

Daphne van der Vaart staat nog altijd op de twaalfde plek in het klassement. De Nederlandse eindigde de twee races op de 25e en de elfde plaats.