Kira Toussaint heeft bij de WK zwemmen in Zuid-Korea in de nacht van zondag op maandag de halve finales bereikt op de 100 meter rugslag. Maarten Brzoskowski haalde de halve eindstrijd op de 200 meter vrije slag.

De 25-jarige Toussaint kwam in Gwangju tijdens de series van de 100 rug tot een tijd van 1.00,27, waarmee ze zich als twaalfde kwalificeerde voor de finale.

Op hetzelfde onderdeel redde Maaike de Waard het niet. Ze werd met een tijd van 1.01,26 25e, terwijl alleen de beste zestien naar de eindstrijd gingen. De Canadese Kylie Masse was in 58,91 de snelste van allemaal.

Bij de mannen plaatste de 23-jarige Brzoskowski zich op de 200 vrij nipt voor de halve finales. Hij klokte 1.47,06, goed voor de zestiende tijd in de heats. De Brit James Guy (1.46,18) ging als snelste door naar de halve eindstrijd.

Tes Schouten redde het niet in de series van de 100 meter schoolslag. Ze eindigde in de series als zeventiende en kwam twee tienden tekort voor een halvefinaleticket.

Zowel Toussaint als Brzoskowski komt later op maandag in actie in de strijd om deelname aan de finale. Een plek bij de eerste twaalf op de WK zwemmen betekent kwalificatie voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio.