Joost Luiten is zondag net buiten de top dertig geëindigd op het Brits Open. De Zuid-Hollander steeg op de slotdag enkele plaatsen op het majortoernooi, dat overtuigend werd gewonnen door de Ier Shane Lowry.

De 33-jarige Luiten ging op de Royal Portrush Golf Club in het Noord-Ierse County Antrim rond in 72 slagen, 1 boven het baangemiddelde. Hij verpestte zijn slotronde met twee bogeys op de laatste twee holes.

Luiten begon sterk aan zijn laatste dag van het majortoernooi. Op de eerste vijf holes liet hij drie birdies noteren en op de zevende hole kwam hij bijna tot een eagle. Op de 'back nine' had hij het een stuk lastiger en sloeg hij vijf bogeys en stelde hij daar slechts één birdie tegenover.

Luiten bracht zijn eindtotaal op 285 slagen, 1 boven het baangemiddelde. Daarmee klom hij elf plaatsen en eindigde hij op de gedeelde 32e plaats.

Na afloop van het Brits Open besloot Luiten de samenwerking met zijn caddie John Dempster te beëindigen. Hij werkte sinds eind vorig jaar samen met de Schot, maar dat verliep niet tot tevredenheid van de Rotterdammer.

"De klik bleek er toch niet te zijn en ik vond vooral dat John te vaak te veel kleine foutjes maakte met soms dure gevolgen", zegt Luiten op zijn website. "Op een gegeven moment verlies je dan het vertrouwen in je caddie en dat werkt natuurlijk niet. Ik ga dus op zoek naar een nieuwe caddie en heb daarvoor even de tijd."

Shane Lowry met de beker voor zijn eerste majortitel. (Foto: Pro Shots)

Lowry blijft concurrentie ruim voor

Lowry was een klasse apart aan de Noord-Ierse kust. De Ier, die zaterdag een ijzersterke ronde van 63 slagen liep, gaf zijn leidende positie op de laatste dag niet meer uit handen.

De 32-jarige Lowry legde zijn slotronde af in 72 slagen en kwam uit op een eindtotaal van 269. Daarmee bleef hij de Engelsman Tommy Fleetwood liefst zes slagen voor en won hij zijn eerste majortoernooi.

Viervoudig majorwinnaar Brooks Koepka, die eerder dit jaar het PGA Championship op zijn naam schreef, moest genoegen nemen met de vierde plaats. De Amerikaan had negen slagen meer nodig dan Lowry.

Voor Tiger Woods, Phil Mickelson en Rory McIlroy zat het toernooi er voor het weekend al op. Zij haalden alle drie de cut niet.