Marit Bouwmeester heeft op de derde dag van het WK Laser Radial een flinke sprong in het klassement gemaakt. De Nederlandse zeilster klom van de tiende naar de derde plaats.

Na twee dagen waarin vanwege een gebrek aan wind steeds maar één keer kon worden gevaren, lieten de weersomstandigheden in het Japanse Sakaiminato zondag drie races toe. De olympisch kampioene finishte als vierde, vijfde en achtste.

Door dat resultaat boekte de 31-jarige Friezin zeven plaatsten winst in het klassement. De drievoudig wereldkampioene heeft voorlopig alleen nog de Zweedse Josefin Olsson en de Amerikaanse Paige Railey voor zich.

"Het ging goed vandaag", zei Bouwmeester, die zaterdag na een matige race was weggezakt naar de tiende plaats. "Het was wel een heel lange dag: eerst één race, vervolgens drie uur wachten op wind en uiteindelijk nog twee races, vlak voor het donker werd."

"Ik vaar heel strak en degelijk hier, al zien we altijd nog wel lichte ruimte voor verbetering. Nu gaan we verder in de goldfleet en de ervaring leert dat het hard kan gaan met de punten, zodra alle toppers in één veld varen."

De andere Nederlandse zeilsters staan buiten de top tien. Daphne van der Vaart zakte naar de twaalfde plaats. De pas 21-jarige Mirthe Akkerman, knap derde in de eerste race van de dag, staat twintigste. Maxime Jonker won de laatste race van de dag, maar had na twee diskwalificaties de kans op een goede eindklassering al verspeeld.