De Nederlandse vrouwenestafetteploeg heeft zich zondag op de 4x100 meter voor de WK-finale geplaatst. Daardoor zijn de vrouwen ook zeker van deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio.

Kim Busch, Femke Heemskerk, Kira Toussaint en Ranomi Kromowidjojo zwommen met 3.36,62 de zesde tijd van de twee halve finales. Australië (3.33,39) was de snelste in het Zuid-Koreaanse Gwangju.

Bij de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro grepen Kromowidjojo, Heemskerk, Inge Dekker en Marrit Steenbergen met een vierde plek teleurstellend net naast de medailles. Australië werd olympisch kampioen, voor de Verenigde Staten en Canada.

De WK-finale van de estafette wordt later op zondag gezwommen

Mannen lopen olympisch ticket mis

De Nederlandse mannen slaagden er niet in om de finale te halen en zich te plaatsen voor Tokio 2020. Nyls Korstanje, Jesse Puts, Kyle Stolk en Stan Pijnenburg zwommen de zestiende tijd: 3.15,77.

De Amerikaanse ploeg plaatste zich in 3.11,31 als snelste voor de finale. Ook Groot-Brittannië, Rusland, Australië, Italië, Brazilië, Frankrijk en Hongarije plaatsten zich op de eerste dag van het WK in Zuid-Korea voor de eindstrijd.

Op het individuele zwemtoernooi bereikte Arno Kamminga de halve finale van de 100 meter schoolslag door de elfde tijd te noteren.

Mathijs Goosen werd uitgeschakeld in de series van de 50 meter vlinderslag. Hij werd 24e, waar een plek bij de eerste 16 vereist was voor de halve finale.