Joost Luiten heeft zich zaterdag in de derde ronde van het Brits Open niet weten te verbeteren. De 33-jarige Zuid-Hollander ging rond in het baangemiddelde (par).

Luiten had zich vrijdag dankzij een sterke ronde (-2) verzekerd van het slotweekend op de Royal Portrush Golf Course. Iets wat oud-winnaars als Tiger Woods, Rory McIlroy en Phil Mickelson niet lukte.

Een dag later begon hij sterk met twee birdies op de eerste vijf holes. Het was daarna echter wisselvalligheid troef, want door vijf bogeys en drie birdies op de laatste tien holes, kwam hij uit op een score van par.

Luiten staat met een totaalscore van 213 slagen (par) in de middenmoot. Op de Noord-Ierse baan gaat de Ier Shane Lowry stevig aan de leiding met een score van -16. De Engelsman Tommy Fleetwood volgt met -12.

De Amerikaan John Bradley Holmes, die de afgelopen dagen de ranglijst aanvoerde, kende een mindere dag. Door zijn -2 komt hij op een totaalscore van -10 en staat hij derde.

'Speel goed genoeg voor zes onder par'

Luiten gelooft nog altijd in een goede eindklassering. "Ik creëerde veel kansen en ik moet positief blijven", zegt hij op zijn website. "Ik speel goed genoeg om vijf of zes onder par te spelen."

De Zuid-Hollander baalt van de drie bogeys die hij op de laatste vier holes sloeg. "Een bogey maken mag, en die ga je gewoon maken hier op deze baan, maar drie op rij is gewoon te veel. Level par is vandaag niet eens een hele slechte score. Ik creëerde veel kansen en ik moet positief blijven, maar het slot van vandaag is flink frustrerend."

Vorig jaar was de Italiaan Francesco Molinari de sterkste op het Brits Open, dat toen op de Carnoustie Championship Course werd gehouden.