De Nederlandse waterpolosters hebben donderdag hun laatste groepswedstrijd op het WK met overtuigende cijfers gewonnen. De ploeg van bondscoach Arno Havenga was in Gwangju veel te sterk voor Nieuw-Zeeland: 15-6 (2-0, 4-3, 4-1 en 5-2).

Nederland eindigde in groep A als tweede, achter de Verenigde Staten, en speelt in de kruisfinales tegen de nummer drie uit poule B, naar alle waarschijnlijkheid Canada.

De Europees kampioen begon het WK met een klinkende zege op het zwakke Zuid-Afrika (33-0), maar verloor dinsdag van de Verenigde Staten (9-12).

De Verenigde Staten, regerend olympisch en wereldkampioen, verzekerden zich daardoor van rechtstreekse kwalificatie voor de kwartfinales. Nederland moet als nummer twee eerst een tussenronde in.

Megens uitblinker tegen Nieuw-Zeeland

Maud Megens was tegen Nieuw-Zeeland de uitblinker aan de kant van Nederland. De speelster van het Amerikaanse universiteitsteam USC Trojans maakte vijf doelpunten.

Rozanne Voorvelt nam in het tweede kwart twee treffers voor haar rekening in de fase waarin Nieuw-Zeeland even dichterbij kwam, maar in het tweede deel van de wedstrijd zette Nederland het krachtsverschil om in een reeks fraaie goals.

De Verenigde Staten veroverden op de laatste twee WK's goud. De Amerikanen wonnen in 2015 in de finale in Kazan van Nederland en in 2017 in de eindstrijd van Spanje.