De Engelse cricketers zijn zondag voor het eerst wereldkampioen geworden. In de finale in Londen werd Nieuw-Zeeland in een ware thriller verslagen.

Engeland en Nieuw-Zeeland kwamen beide tot 241 runs op het 'heilige gras' van Lord's, waardoor een zogenoemde Super Over volgde. Daarin trok Engeland net aan het langste eind.

Beide landen hadden nooit eerder het WK gewonnen. De Engelsen, de uitvinders van de sport, speelden al wel drie keer de finale, maar grepen in 1979, 1987 en 1992 telkens naast de titel.

Nieuw-Zeeland stond vier jaar geleden bij het vorige WK voor het eerst in de eindstrijd. Toen was Australië voor eigen publiek te sterk.

Vreugde bij de Engelse cricketers na het veroveren van de wereldtitel. (Foto: Pro Shots)

Engeland dwingt met moeite Super Over af

Mede dankzij een score van 53 van Henry Nicholls liet Nieuw-Zeeland aan bat 241 runs noteren. Engeland had de nodige moeite om eveneens dat totaal te behalen.

Met nog vier ballen te gaan had het gastland nog vijftien runs nodig om te winnen. Ben Stokes bracht de spanning terug door een zes te slaan, waarna de volgende bal wederom de maximale score opleverde. Vervolgens kwamen de Engelsen tot nog twee runs, waardoor er een Super Over aan te pas moest komen.

Daarin maakte Engeland vijftien runs. Nieuw-Zeeland was na twee ballen al goed voor negen runs, maar daarna hield de jonge bowler Jofra Archer zijn ploeg op de been. Op de laatste bal kwamen de 'Black Caps' een halve meter tekort voor de winnende run.