Anne Terpstra heeft zondag geschiedenis geschreven in het mountainbiken. De 28-jarige Zeeuwse won als eerste Nederlandse een wereldbekerwedstrijd.

Terpstra was de sterkste in het Andorraanse Vallnord. Ze bleef de Zwitserse Jolanda Neff (tweede) en de Oekraïense Yana Belomoina (derde) op overtuigende wijze voor.

De vijfvoudig Nederlands kampioen leek aanvankelijk op een relatief eenvoudige zege af te stevenen. Ze wist namelijk meteen bij de start een gat te slaan met de concurrentie.

Terpstra zag echter in de slotfase Neff, die zich van achteruit opwerkte naar voren, langszij komen, waarna beiden op het lastige laatste gedeelte om de zege gingen strijden.

De renster van Ghost Factory Racing Team demarreerde als eerste en wist direct de moegestreden Neff van zich af te slaan, waardoor de grootste overwinning uit haar carrière een feit was.

Anne Tauber was onlangs in het Tsjechische Nové Mesto al dicht bij de eerste Nederlandse wereldbekerzege in het mountainbiken, maar zij kreeg in de slotfase te maken met materiaalpech.